Vakantie is net werken... vakantie is net werk

Vakantie is net werken…

De transformatie van de kenniswerker in vakantieganger is op dit moment overal zichtbaar. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen in andere situaties toch vergelijkbare patronen vertonen. Wat zien we en wat kunnen we leren van dit soort laterale verbanden? Voor mij: energie, flow en plezier. Vakantie is net werken.

Bij de vakantieganger maakt het kostuum plaats voor de bermuda, de gepoetste schoenen voor teenslippers en de stropdas voor pet en zonnebril. Ook het managementteam van de vakantie kent een andere samenstelling, een samenstelling met partner en kinderen. Een verscheidenheid aan belangen en ook in de manier waarop naar de wereld wordt gekeken.

De laatste dagen voor de vakantie zijn voor mij altijd weer boeiend. RelativerenAlles uit de kast halen om de belangrijke zaken gedaan te krijgen, over te dragen en met een goed gevoel weg te kunnen. Als dat voor elkaar is, kan de vakantie echt starten. De laatste zaken van de voorbereiding en dan ‘echt los komen’. Het is meestal een stap in een andere wereld, een reis met onverwachte gebeurtenissen, vol anticipatie. De aankomst op de bestemming(en), de weg vinden, soms letterlijk, eigenlijk altijd figuurlijk.

Ik zie in succes, energie, flow, en plezier de kernfactoren van elke beweging die je wilt inzetten. Succes bepaalt de richting: wanneer is het goed of gelukt? Energie zorgt ervoor dat er de kracht is om daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen. Flow zorgt voor stuwkracht, geen eenmalige uitbarsting maar een permanente drijvende kracht. En plezier is zichtbaar en voelbaar, het beeld dat we echt naar het succes toe willen werken, niet slechts omdat we gedwongen worden door de omstandigheden.

Keep calm and stay positiveAls je het positief insteekt, is alles een mooie ontdekkingsreis. Door tijdens de vakantie te kiezen voor de juiste, optimistische mind-set, voorkom ik irritaties die mijn vakantiegevoel teniet (kunnen) doen. Het oog op het doel ofwel het succes houden staat voorop: fijn vakantie vieren, samen zijn, uitrusten, gedachten verzetten, nieuwe omgevingen ontdekken en mensen leren kennen. Dat geeft de energie om met tegenslagen om te gaan, of het nu gaat om files onderweg, een bestemming die toch anders is dan de folder deed vermoeden, de omgeving die vaak luidruchtiger is dan gehoopt of om de vaak kleine irritaties in het eigen gezin, dat toch wat minder harmonieus blijkt dan die fantastische families in allerlei mooie televisieseries.

Een positieve kijk op de zaken geeft incasserings- en relativeringsvermogen. En net dat beetje afstand om om te kunnen gaan met de omstandigheden en om energie vrij te maken om obstakels te overkomen. En ook om dat vol te houden en het resultaat te bereiken: Lachende gezichten, veel plezier en nieuwe ervaringen. Resultaat ook in lessen, die ik dan weer mee terug neem naar het werk. Om zo met energie, flow en plezier te werken aan nieuwe zakelijke successen.

Ik wens u een fijne vakantie!