Vertrouw op de vakman voor vakwerk Vertrouw op de vakman voor vakwerk

Vertrouw op de vakman voor vakwerk

Ik kan thuis best zelf een lampje vervangen, een schilderij ophangen of een kleine reparatie uitvoeren. Maar wanneer het ingewikkelder wordt, dan doe ik dat liever niet zelf. Wanneer ik bijvoorbeeld mijn badkamer wil verbouwen of een nieuwe keuken wil plaatsen, dan ga ik op zoek naar een expert om de klus te klaren. Dat scheelt mij een hoop tijd en frustratie. En nog belangrijker: ik weet zeker dat ik de badkamer of keuken krijg die ik voor ogen had.

Hetzelfde doe ik wanneer ik op reis ga naar voor mij onbekende oorden. Ik ga niet onvoorbereid op pad, maar plan mijn reis op basis van het oordeel van mensen die er vaker zijn geweest en er ‘verstand’ van hebben. Ik deel mijn wensen met ze en laat ze op basis hiervan een reis voor mij uitstippelen. Ik vertrouw dus ook hier op het advies van een expert.

Vertrouwen

Het inzetten van een expert kan de eerste keer best lastig zijn. Je maakt je wellicht zorgen of de expert jouw wensen wel goed vertaalt en of het eindresultaat wel hetgene is dat jij voor ogen had. Daarom is het goed om stapsgewijs elkaars vertrouwen te winnen. Bespreek regelmatig de voortgang en bouw op die manier vertrouwen op.

Inzet van experts

De consultants van AMIS zijn experts in hun vakgebied. En worden dan ook regelmatig gevraagd voor een klus waar de opdrachtgever te weinig kennis voor in huis heeft. Op basis van de wensen en doelen van de opdrachtgever en de aanwezige IT omgeving, stellen ze dan een oplossing voor. Een oplossing die is gebaseerd op vele jaren ervaring in (soortgelijke) projecten en met IT omgevingen.

Maar ook wij ervaren dat het soms lastig is om het vertrouwen te winnen. Vooral wanneer er veel verschillende personen betrokken zijn bij het traject. Je hebt dan te maken met verschillende meningen en ideeën. Dat levert soms veel voer voor discussie op. Het blijft altijd lastig om de gevoelsmatige touwtjes uit handen te geven.

Experts zijn niet voor niets experts

experts zijn niet voor niets experts

Je kunt ervan op aan dat experts de mening van de opdrachtgever serieus nemen. Net zoals de speciaalzaak of reisspecialist dat bij mij doet. En natuurlijk is elke omgeving weer anders. Maar experts zijn niet voor niets experts en juist daarom in staat om in complexe omgevingen de juiste afweging te maken en bovenal ook het belang van de klant en het eindresultaat voorop te stellen.

Belangrijk voor een goed resultaat, is dat ieder op zijn eigen expertisegebied en vanuit zijn eigen kracht wordt ingezet. Laat de business verantwoordelijken de businessdoelen bepalen. En laat de IT omgeving inrichten door IT architecten. En laat ook Oracle systemen en oplossingen implementeren en inrichten door Oracle experts. Met andere woorden: vertrouw op de vakman voor vakwerk. De sleutel tot succes? Blijf voldoende met elkaar communiceren. Werk iteratief en bespreek regelmatig de voortgang. Zo zorg je ervoor dat de juiste acties worden ondernomen en de juiste resultaten worden opgeleverd.

De expert maakt het waar

Ik ben er van overtuigd dat de echte experts het in hun gestelde vertrouwen meer dan waarmaken. Ze zullen vaak zelfs een stapje harder willen lopen als blijk van waardering voor het gestelde vertrouwen. Het resultaat is, dat je nog jarenlang kunt nagenieten van die ene reis naar Zuid-Amerika of je afvraagt waarom je de badkamer niet veel eerder hebt laten verbouwen.