De OV9292 App als live reisadviseur Picture6

De OV9292 App als live reisadviseur

Ik maak met enthousiasme gebruik van OV9292. Ik geef aan waar ik wil zijn en waarvandaan ik ga reizen. Ik geef aan hoe laat ik wil vertrekken of aankomen. Eventueel kan ik finetunen met voorkeuren. En ik krijg een advies dat meestal prima past en me van A naar B helpt. Als het nodig is kan ik onderweg opnieuw de vraag voorleggen, bijvoorbeeld als de bus waarin ik zit vertraagd raakt of een trein die ik had willen nemen niet komt of al weg is of ik domweg in de verkeerde metro ben gestapt.

Wat ik eigenlijk nog liever zou willen – denkend bijvoorbeeld aan Google Maps en andere navigatiesoftware die niet alleen voor vertrek een reis adviseert maar voortdurend blijft monitoren, zowel wat ik doe als wat de omstandigheden rond mijn route zijn – is een app die me gedurende de reis blijft begeleiden. En als er iets wijzigt mij nieuwe opties voorlegt.

Zodra ik vertrek vertel ik aan de App waar ik heen wil. Eventueel heb ik al vastgelegd welke OV kortingskaarten ik heb, of ik wil lopen of fietsen (en zo ja hoe ver en of dat nog van het weer afhankelijk is), of ik taxi wil gebruiken, hoe snel ik kan overstappen en of ik voorkeur heb voor bepaalde vervoerstypes (wel intercity, geen sprintermateriaal, wel bus maar geen tram), het aantal overstaps vs. de reisduur, drukte, maximale CO2 besparing.

De app doet suggesties – met toelichting (stap uit bij halte X, loop naar perron Y – zie kaartje – en stap in trein Z met bestemming Q, vertrek over P minuten) en impact (totale reistijd, #overstappen, totale kosten, totale bewegingsactiviteit) en motivatie (waarom deze suggestie – ten opzichte van anderen, met weging van mijn voorkeuren). Ik kies een suggestie en krijg detailinstructies (inclusief gesproken) over waarheen te lopen en waarin in te stappen.

Als er iets verandert – bijvoorbeeld ik ben zo vroeg aangekomen dat er een eerdere optie haalbaar wordt, ik mis de gekozen optie, ik ben te vroeg of te laat uitgestapt, de betreffende optie is niet meer beschikbaar of komt pas later beschikbaar –dan komt de app uit zichzelf met nieuwe suggesties.

Als ik in een trein/bus/metro/tram zit dan weet de app dat en geeft me de juiste uitstap-instructies (wanneer/waar en welke kant op te lopen voor de volgende suggestie).

Misschien kan de app zelfs wel op verzoek aanvullende suggesties doen – waar kan ik naar de wc, wat is een mooi uitzichtpunt uit de trein, waar is een restauratieve of winkelvoorziening, waar is een bagagekluis of fietsenstalling.

Als deze app beschikbaar is, hoef ik niet (nauwelijks) meer zelf te herplannen – zoals ik nu regelmatig doe. Hoef ik niet de aankondigingen van chauffeurs, conducteurs en de automatische stationstem in de gaten te houden. Hoef ik af te wegen als ik over een station loop of er misschien een betere optie is. Net als navigatiesoftware voortdurend optimaliseert tijdens fietsen of autorijden kan ook OV9292 voortdurend actueel advies geven – ook als de wereld wijzigt of ik me niet volgens het oorspronkelijk plan gedraag. Als de app mijn beweging door de wereld voortdurend begeleidt.

Edit: nu ik dit artikel geschreven heb en ga zoeken naar een illustratie kom ik dit artikel tegen: https://www.onemorething.nl/2019/06/ns-lab-in-de-app-store/ Het lijkt erop dat ik een al bedacht idee heb bedacht. Nu eens kijken of die app ook echt bestaat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.