Wat kan je als Forms of database ontwikkelaar met Oracle Database Release 11g? 20188367001

Wat kan je als Forms of database ontwikkelaar met Oracle Database Release 11g?

Een upgrade naar de nieuwste versie van de Oracle Database vindt zelden plaats op initiatief van het applicatie-ontwikkelteam. Upgrades worden meestal gedaan in verband met support-regelingen, op verzoek van de DBAs of omdat het gewoon wel weer eens tijd is – maar vrijwel nooit omdat de PL/SQL ontwikkelaars in de organisatie gebruik willen maken van een bepaald nieuw feature. Niet zelden worden dan ook de ontwikkelaars enigszins overvallen door de nieuwe database versie, of nemen ze die vooral ter kennisgeving aan. En dat is eigenlijk jammer.

Veel organisaties zijn recent overgegaan naar Oracle Database 11g Release 1 of zelfs al 2, of zijn daar op dit moment mee bezig. En dat is dus een goed moment voor de database, Forms en APEX ontwikkelaars (en andere ontwikkelaars die van de database gebruikmaken, zoals .NET en Java ontwikkelaars) in deze organisaties om te leren wat er in 11g op het gebied van PL/SQL, SQL en database applicaties verbeterd en toegevoegd is.

AMIS organiseert op donderdag 24 februari een een-daags seminar onder de titel “Masterclass: Oracle 11g for Database Developers” waarin precies dat onderwerp centraal staat. Oracle ACE Director Alex Nuijten laat in een intensieve dag zien wat voor database ontwikkelaars direct bruikbaar is in Oracle 11g. Daarnaast introduceert hij een aantal grotere concepten die zeer waardevol kunnen zijn – maar die je niet morgen zomaar even inzet (bijvoorbeeld Flashback Data Archives en Edition Based Redefinition).

AMIS heeft al vanaf vroege 11g Beta-versies onderzoek gedaan en is ook al jaren met 11g in de praktijk bezig. Alex gaat dus niet een new features lijstje afwerken – hij gaat duidelijk maken wat echt nuttig en waardevol is. Uiteraard doet hij dat aan de hand van demonstraties (alle code is beschikbaar voor deelnemers aan de masterclass) en praktijkvoorbeelden.

Om echt profijt te hebben van deze masterclass moet je al behoorlijk wat ervaring hebben met het programmeren van PL/SQL en SQL. Interesse in de structuur (architectuur) van applicaties is meegenomen.

Alex bespreekt veel onderwerpen die voor ontwikkelaars vrijwel direct toepasbaar zullen zijn, en meer programmeergemak en productiviteit zullen opleveren, en vaak ook betere performance en robuustere applicaties. Sommige onderwerpen zijn vrij klein – zoals de Continue en de Sequence Nextval in PL/SQL en de NTH_VALUE analytische functie -, andere wat groter – zoals LISTAGG en Pivot/Unpivot, de Compound Trigger en de File Listeners – en sommige meer substantieel. In die laatste categorie vallen bijvoorbeeld Virtual Columns, Result Cache in SQL en PL/SQL, DBMS_PARALLEL_EXECUTE en Native Database WebServices. De al genoemde Total Recall of Flashback Data Archive maakt eindelijk van Flashback Query een voor applicatie ontwikkelaars bruikbaar feature – en dat opent enorme mogelijkheden.

Als je interesse hebt om deze masterclass bij te wonen of je wilt meer informatie hebben, ga dan naar http://www.amis.nl/masterclasses/masterclass-oracle-11g-voor-database-developers .