Donderdag 16 april/Thursday April 16th - Speedy Joe’s – Using asynchronous interaction in Java EE to turn the world’s slowest restaurant into a super performant place image155

Donderdag 16 april/Thursday April 16th – Speedy Joe’s – Using asynchronous interaction in Java EE to turn the world’s slowest restaurant into a super performant place

De Java SIG (Special Interest Group) van AMIS organiseert op donderdag 16 april een bijeenkomst (publiek toegankelijk) over asynchrone interacties in Java EE (web) applicaties. Synchrone interacties in de echte wereld en in IT applicaties kunnen de boel behoorlijk ophouden. Synchroon betekent wachten – en resources vasthouden. Dat kan een probleem vormen voor schaalbaarheid en performance. In deze sessie leer je dit probleem te tackelen.

imageDeze SIG is interessant voor ontwikkelaars met JAVA kennis en ervaring (JavaScript en PL/SQL). Wat weet je en kun je na deze SIG? Na de sessie heb je inzicht in de positieve effecten van asynchrone interactiepatronen; kennis en een beetje ervaring met het implementeren van asynchrone interacties tussen browser en middle tier (AJAX, WebSockets), binnen de middle tier (WebSockets, JMS, CDI Events, Timer EJB) en tussen middle tier en database (background jobs, DB QRCN, http calls); een mogeljik nieuw element in je toolbox voor applicatie ontwerp en implementatie.

We gaan aan de slag om van moderne mechanismen gebruik te maken – zowel in de client (browser) als in de middle tier (Java) als in de database en in de koppeling tussen de tiers – om tot asynchrone interacties te komen. Denk aan AJAX, Web Sockets, Web Workers, Java EE technologie als JMS, EJB (MDB, Asynchronous EJB, Timer EJB), CDI (events) en JDBC en Database opties (jobs). De Speedy Joe’s Web Applicatie wordt gebruikt als voorbeeld van een traditioneel synchrone aanpak die wordt omgevormd naar een op alle lagen asynchrone applicatie. Je leert hoe de genoemde mechanismen kunnen worden ingezet en hoe ze samenwerken. In korte tijd komt een groot aantal fundamentele voorzieningen van browsers, Java EE en Oracle Database langs – allereerst in een demo en vervolgens ga je zelf aan de slag.

Het restaurant Speedy Joe’s en de bijbehorende Java EE Web applicatie lopen zo ongeveer parallel – beide hebben meerdere tiers, beide hebben overdracht van elementen tussen de tiers. En beide moeten efficïent met hun resources omgaan.

image

Deze sessie is geïnspireerd op het eerdere OTN artikel (http://www.oracle.com/technetwork/articles/soa/jellema-async-processing-2164889.html) en de presentatie tijdens JFall 2014 (http://www.nljug.org/jfall/session/speedy-perception-trumps-speedy-reception-smart-as/137/). De sources die worden besproken zijn ook beschikbaar op GitHub: https://github.com/lucasjellema/DinnerAtSpeedyJoes.

Neem je laptop mee

Wij leveren een VirtualBox image. Zorg voor voldoende vrije schijfruimte op je laptop (ongeveer 20 GB).

 

Je kunt je voor deze bijeenkomst aanmelden via: http://www.amis.nl/nl-NL/evenementen/java-sig