(Dutch) Woensdag 8 oktober: KC PL/SQL Developer onder de loep (met spreker Theo Tol)

In het midden van de 90-er jaren waren er heel weinig en vrij beperkte ontwikkeltools beschikbaar voor het ontwikkelen van PL/SQL. Tegenwoordig is dat heel anders en zijn er verschillende leveranciers van IDE’s voor het ontwikkelen van en beheren van databaseobjecten en databasecode. Toad for Oracle van Quest en SQL Developer van Oracle zelf zijn de meest bekende en meest gebruikte.

allroundautomationsOnderwerp van deze sessie is de tool PL/SQL Developer van Allround Automations: een veelzijdige tool die er op gericht is het leven van een PL/SQL ontwikkelaar zo eenvoudig mogelijk te maken. Deze tool is veel minder bekend dan de eerder genoemde alternatieven maar daardoor zeker niet minder de moeite waard. Een voordeel is de zeer gunstige licentieprijs, wat vaak niet onbelangrijk is bij de beslissing van een bedrijf om een tool te adopteren.

Natuurlijk moet een tool je passen als een handschoen, want het is tenslotte (onderdeel van) je gereedschapskist. Mijn persoonlijke voorkeur gaat ook uit naar deze tool aangezien deze zich echt richt op de PL/SQL ontwikkelaar, waar Toad een beetje het zwitserse zakmes is voor iedereen die met Oracle werkt. Dus ook de DBA’s waardoor ik soms door de bomen het bos niet meer kon zien.
Een ander voordeel van deze tool vind ik de mogelijkheid om plug-ins te installeren en eventueel zelf te bouwen. Nadat ik een tijd met deze tool had gewerkt, wees Theo mij op een handigheidje in Golden van Benthic Software. Je kan daar, met 1 toetscombinatie je huidige selectie in commentaar zetten door er allemaal line-comments van te maken. ‘Het zou handig zijn als dat ook in PL/SQL Developer zou kunnen.’ Gelukkig biedt AllRound een uitgebreide API met documentatie aan voor het plug-in framework en dus was het voor mij mogelijk om deze functionaliteit in een plug-in te bouwen. Dit was het begin van een hele serie van plug-ins die ik gebouwd heb. De ene wat bruikbaarder dan de ander.

icon-pls-s

 

Op woensdag 8 oktober 2008 komt Theo Tol van BI4U bij AMIS op bezoek om ons kennis te laten maken met de tool. Onderwerpen die de revue zullen passeren zijn:
• Werken met SQL, queries en result sets
• On-the-fly genereren van diagrammen en grafieken 
• Werken met PL/SQL
• Testen en debuggen van PL/SQL
• HTML reporting module
• Tips & Tricks
• Beschikbare plug-ins

Je bent van harte welkom om deze kennissessie bij te wonen. Via deze link kun je je aanmelden.

One Response

  1. Theo Tol September 29, 2008