Masterclass voor Oracle ontwikkelaars – Lucas Jellema – vrijdag 10 juni – AMIS, Nieuwegein – Advanced Database Application Development

De Oracle Database is in zekere zin ook een Applicatie Server. Of in elk geval is de database een zeer krachtige infrastructuur die door allerlei soorten applicaties kan worden benut. Dat geldt zowel voor .Net, Java en SOA applicaties als -zo mogelijke nog meer – voor ADF, Forms, APEX en PL/SQL applicaties. In deze Masterclass gaan we aan de hand van een groot aantal praktijkvoorbeelden en demonstraties (waar deelnemers uiteraard alle code van krijgen) de voornaamste faciliteiten op het gebied van applicatie-ontwikkeling in de database verkennen.

Het gaat hierbij niet specifiek om SQL (hoewel dat natuurlijk aan bod komt) of om de nieuwste features in de 11g database (hoewel ook die natuurlijk niet onbesproken blijven). Voor deze onderwerpen biedt AMIS specifieke Masterclasses (zie http://www.amis.nl/amis-masterclasses/advanced-oracle-sql-masterclass en http://www.amis.nl/amis-masterclasses/masterclass-oracle-11g-voor-database-developers). We kijken in de breedte, voor verschillende thema’s en aspecten van applicaties, naar de functionaliteit die ons als database applicatie ontwikkelaars ter beschikking staat.

Thema’s die tijdens deze Masterclass ondermeer aan bod komen:

 • Events en Server Push (in en vanuit de database)
 • Parallel en Asynchroon
 • Agile Development, Release Management & Availability
 • Alternatieve ingangen en uitgangen (van en naar de database)

  Image

 • Heden en verleden (audit en flashback)
 • Business Logic & Data Constraints
 • Security in database applicaties
 • Xenogenetics – toepassen van best practices en design patterns uit andere (technologie-)werelden op PL/SQL applicaties
 • Fancy PL/SQL Features

En een paar populaire tags: REST, EBR, SOA, Cloud (daar doen we niks mee, maar een populaire tag is het wel), XML, Types & Collections, Virtual Column, JSON, Jobs, Email, Push, AQ, Pipes, SQL, OO, Java in de Database.

Verwacht een flink aantal aansprekende demo’s om de besproken concepten ook in actie te zien. Featuring ondermeer: ‘Database als Chat-buddy‘, fine grained flashback, no-trigger-Journalling , ‘the Talking Database’, publiceren van RSS feeds en RESTful/JSON WebServices, query de database via email, ‘creating parallel universes in the database’, partial Foreign Keys, AOP in PL/SQL, global joke of the day, dependency injection in the database, server push, not-so-watertight data integrity.

Image

 

Kijk voor meer informatie – en om je aan te melden – op http://www.amis.nl/amis-masterclasses/masterclass-advanced-plsql-based-database-application-development.

Doelgroep

Deze Masterclass is bestemd voor iedereen die direct of indirect met de Oracle database en Oracle PL/SQL te maken heeft en die zoekt naar manieren om nog betere applicaties te bouwen:

 • Oracle database developers die de mogelijkheden van PL/SQL en de applicatiegerichte faciliteiten van de database volledig willen benutten
 • Java- of .NET-ontwikkelaars die applicaties bouwen op of tegen de Oracle RDBMS en deze zo goed mogelijk willen inzetten
 • Oracle Forms-, ADF- en APEX-ontwikkelaars die de kracht van de database willen benutten

We zullen tijdens deze Masterclass ook regelmatig naar verschillende applicatie architecturen kijken. Discussieren over hoe verschillende componenten in de verschillende tiers met elkaar kunnen samenwerken en waar welke verantwoordelijkheden en taken het best kunnen worden belegd. Ook is van belang hoe de tiers elkaar kunnen bereiken.

Image

Tenslotte bespreken we performance: hoe kan een slim inzetten van de database infrastructuur helpen om de performance van applicaties te optimaliseren.

Voorkennis

Om succesvol deel te nemen aan deze unieke Masterclass is grondige kennis en ervaring met het ontwikkelen van PL/SQL applicaties binnen de Oracle Database noodzakelijk. Van de deelnemers wordt meerdere jaren ervaring met Oracle, SQL en PL/SQL verwacht. Ook als je met Java of .Net (of Forms, APEX, ADF) applicaties ontwikkelt tegen een Oracle database en je maakt daarbij gebruik/overweegt daarbij gebruik te maken van PL/SQL applicatie-componenten is dit een waardevolle Masterclass.

Wat kun je na deze Masterclass?

Na deze Masterclass kun je direct aan de slag met geavanceerde PL/SQL functies en database voorzieningen voor applicatie ontwikkeling. Je bent in staat om een applicatie architectuur te ontwerpen waarin de mogelijkheden van de database benut worden. Je kunt krachtigere en compactere PL/SQL code schrijven, die beter kan worden onderhouden en beter zal performen.

Je zult je collega’s verbazen met onverwachte mogelijkheden en eenvoudige oplossingen voor die ‘al jaren al wat schurende’ problemen. Je kunt onvolkomen eindelijk aanpakken. Je maakt een sprong in je eigen ontwikkeling als Database Applicatie ontwikkelaar. En… je krijgt meer lol in het werken met de Oracle Database voor het ontwikkelen van applicatie-componenten.