Java is niet eng! introductie van Java voor PL/SQL ontwikkelaars – donderdag 5 april

Lucas Jellema
0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Veel PL/SQL ontwikkelaars hebben (n)iets met Java. Aan de ene kant zien ze dat Java op veel plekken wordt gebruikt, binnen en buiten de Oracle technology stack. En dat kennis van Java af en toe best handig zou kunnen zijn – zeker als je als klassiek Oracle ontwikkelaar gebruik wil maken van moderne technologie en je misschien wel een doorstart in je carriere overweegt. Maar aan de andere kant is de drempel om echt met Java aan de slag te gaan enorm hoog. Die hele wereld van Java en Java ontwikkelaars hangt aan elkaar van oneindig veel acroniemen, eigenwijze nieuwkomers die van een database niets moeten hebben en die dreigende schaduw van de Object Orientatie. Veel PL/SQL ontwikkelaars hebben wel eens naar Java gekeken, maar lang niet allen is die eerste kennismaking heel goed bevallen.

Met deze achtergrond in gedachten organiseert AMIS op donderdag 5 april een evenement waar PL/SQL ontwikkelaars de kans krijgen om (opnieuw) met Java kennis te maken.

Vanuit de bekende PL/SQL concepten wordt Java als programmeertaal stap voor stap geintroduceerd en gedemonstreerd. PL/SQL code wordt getoond naast het Java equivalent – en de overeenkomsten zijn opvallender dan de verschillen. Een paar belangrijke acroniemen worden geduid – bijvoorbeeld: wat is de JVM – maar niet teveel.

Na het diner volgen Objecten en pas diep in de tweede helft komt de echte overerving ter sprake. Aan het eind kijken we nog heel kort naar JDBC – benadering van de database (SQL en PL/SQL calls) vanuit Java, en Servlets – het java equivalent van de PL/SQL Embedded Gateway die aan de basis staat van APEX.

Tijdens deze avond worden PL/SQL ontwikkelaars natuurlijk geen colleerde Java programmeurs. Maar wel wordt veel duidelijk over wat Java wel en niet is. De drempels om een stap verder te gaan en echt Java te gaan leren worden drastisch verlaagd en de kans is groot dat het publiek aan het eind van de avond zelfs enthousiast begint te worden voor Java. Dat is in elk geval de uitdaging die de spreker – Lucas Jellema – op zich heeft genomen.

Lucas maakte zelf eind jaren ’90 de stap naar Java – en worstelt nu nog bijna dagelijks met de kleine maar frequente verschillen tussen de beide talen (:= en =, = en ==, ‘ en “, || en +). Hij leeft in beide werelden en is bij uitstek een gids voor de Oracle ontwikkelaar op verkenning in de Java wereld.

De sessie begint om 17.00 uur en duurt tot pakweg 21.00 uur. Meld je aan – gratis en inclusief diner – via: http://www.amis.nl/Event-inschrijving/?event_id=36 .

About Post Author

Lucas Jellema

Lucas Jellema, active in IT (and with Oracle) since 1994. Oracle ACE Director and Oracle Developer Champion. Solution architect and developer on diverse areas including SQL, JavaScript, Kubernetes & Docker, Machine Learning, Java, SOA and microservices, events in various shapes and forms and many other things. Author of the Oracle Press book Oracle SOA Suite 12c Handbook. Frequent presenter on user groups and community events and conferences such as JavaOne, Oracle Code, CodeOne, NLJUG JFall and Oracle OpenWorld.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Skinning BPM Worklist & Humantasks

In this post I will describe how to create a custom skin and how to apply this skin to the BPM Worklist and the accessory humantasks. Before I start explaining how to do this, I will first explain the relation between the worklist and humantasks. The BPM WorklistApp is a ‘stand-alone’ application that […]
%d bloggers like this: