Data Integriteit anno 2011 - Hands-on met Toon Koppelaars en RuleGen 3.0 bij AMIS op dinsdag 27 september 20188367001

Data Integriteit anno 2011 – Hands-on met Toon Koppelaars en RuleGen 3.0 bij AMIS op dinsdag 27 september

datum: dinsdag 27 september; 16.30 uur

locatie: AMIS, Edisonbaan 15, Nieuwegein

sprekers: Toon Koppelaars en Lucas Jellema

Het belang van data integriteit behoeft geen toelichting – als het goed is. Vrijwel iedere enterprise applicatie is gebouwd op het fundament van een database. Robuustheid van die database en absolute betrouwbaarheid van de gegevens daarin zijn. essentieel. Het garanderen van die integriteit en robuustheid is lang niet altijd goed geregeld – en is ook geen triviale uitdaging.

De veelheid van toegangskanalen tot de database – batch jobs, web services, web applicaties in Java en .NET, PL/SQL modules en natuurlijk TOAD voor de applicatie beheerder – maakt wel duidelijk dat de integriteitsregels voor de data ofwel de business rules niet in de applicaties of in een service bus (alleen) kunnen worden geïmplementeerd. Integriteit in moderne applicatie-landschappen kan alleen worden gegarandeerd met implementatie van de business rules in de database zelf.

De Oracle database biedt naast de integrity constraints voor primary, unique en foreign keys weliswaar een veelheid aan mechanismen en constructies maar geen concrete, eenduidige, robuuste en efficiënte manier om business rules te implementeren. RuleGen is een framework dat optimaal gebruik maakt van wat Oracle 10g en 11g aan mechanismes biedt om te komen tot consistente en waterdichte afdwinging van de business rules. De uitvoering van de rules is efficiënt. Op run time kunnen rules gemonitord worden, in ‘log only mode’ draaien en zowel op statement- als transactie-level worden afgedwongen. De analyse en ontwikkeling van business rules wordt door RuleGen met een to-the-point user interface ondersteund die ontwikkelaars laat concentreren op de essentie ipv op het loodgieterswerk.

“RuleGen zou je kunnen beschouwen als de natuurlijke opvolger van CDM RuleFrame dat eind vorige eeuw door Oracle Nederland werd gelanceerd – een verbeterde uitvoering die de database slimmer benut” – aldus Lucas Jellema, CTO van AMIS en ooit de grondlegger van CDM RuleFrame.

In deze workshop wordt RuleGen geïntroduceerd.

Je krijgt inzicht in de motivatie achter het framework en de internals van de architectuur. Je ziet voorbeelden van rule-implementatie en je krijgt de kans om zelf met RuleGen aan de slag te gaan. Zo kan je snel een oordeel vormen over de vraag of RuleGen een aanvulling op of zelfs vervanging kan zijn van de huidige manier van implementeren van data georïenteerde bedrijfsregels. Zowel Oracle ontwikkelaars, DBAs als technisch architecten kunnen profiteren van deze sessie.

Rondom RuleGen gebeurt de laatste tijd weer van alles. De 3.0 release is uitgekomen, er is voor het eerst een gratis trial download beschikbaar zodat je eenvoudig aan de slag kan, er zijn diverse artikelen verschenen rondom RuleGen en tenslotte speelt op AskTom een interessante discussie rondom RuleGen: http://t.co/norgR0yk. Kom dus 27 september om te horen en aan den lijve te ondervinden waar dit over gaat!

Op 27 september komt Toon Koppelaars bij AMIS een Hands-on sessie geven over Rulegen 3.0.

Tijdens deze sessie geeft Toon een introductie en demo met het Rulegen framework, gevolgd na het eten  door een hands-on met het product. Voor de hands-on is het handig om je eigen laptop mee te nemen waarop je toegang hebt tot een Oracle database (bijvoorbeeld Oracle XE11)

Agenda:

17:00 Lucas Jellema: de plaats van RuleGen in een Enterprise Architectuur

17.30 Toon Koppelaars: RuleGen 3.0

18:00 eten (GRAAG AANMELDEN VOOR DE CATERING)

19:00 vervolg Toon Koppelaars: RuleGen 3.0 (inclusief demonstratie)

19:30 Hands-on: zelf aan de slag met het RuleGen framework

Aanmelden

Je kan je aanmelden voor deze sessie via een emailtje naar info@amis.nl of via Twitter naar @AMIS_Services.

Meer info

Wil je alvast meer info: http://www.rulegen.com/

Lucas over Rulegen:

https://technology.amis.nl/blog/2981/rulegen-the-next-generation-framework-for-data-logic-aka-data-oriented-business-rules

https://technology.amis.nl/blog/12838/implementation-of-a-moderately-complex-data-constraint-business-rule-using-rulegen-3-0

Of wil je weten wat Tom Kyte (Oracle database goeroe bij uitstek) hierover te zeggen heeft: http://asktom.oracle.com/pls/apex/f?p=100:11:0::::P11_QUESTION_ID:3868442800346504246