Aanstaande dinsdag 19 april ben je om 17.00 uur welkom bij AMIS voor een BYOL (bring your own laptop) sessie rondom Complex Event Processing. De sessie wordt geleid door Lucas Jellema en duurt tot pakweg 21.00 uur.
Real-time is de essentie van CEP. Voortdurend en direct betekenis vinden in signalen en gebeurtenissen – dat is wel wat anders dan een SQL query tegen een tabel. Denk interpretatie van sportstatistieken, opstellen van telefoonrekeningen, vinden van snelheidsovertreders, en op peil houden van voorraden – allemaal in real-time op basis van live data. De taal CQL (Continuous Query Language) is een soort uitbreiding van SQL, bedoeld voor dit soort real-time interpretatie. In deze BYO Laptop-sessie leer je over de grondbeginselen van CEP en SQL en ga je zelf met Oracle CEP aan de slag om een aantal uitdagingen op te lossen: vind de naalden in de hooibergen door CEP applicaties af te ronden en CQL queries compleet te maken. NB: CEP sluit aan bij EDA (Event Driven Architecture) en Business Activity Monitoring (BAM) en wordt ondermeer toegepast bij signaalverwerking, beveiliging, logistiek, (GPS) trackingsystemen en financiële instellingen.
Deze hands-on sessie helpt je op weg met CEP – zowel met de theorie als met de praktische toepassing ervan met de Oracle CEP technologie. De (vrij kleine) Virtual Machine die wordt uitgedeeld bevat de design time CEP IDE (Eclipse met plugin), de CEP server en een aantal voorbeelden en opdrachten. Met deze VM kan je ook heel goed na deze sessie verder op onderzoek met Complex Event Processing.
Doelgroep: iedereen met interesse in real-time data-verwerking en nieuwsgierigheid naar events. NB: CEP is heel goed te integreren met Java Web applicaties en SOA systemen. De CQL taal die we gebruiken om events te interpreteren kan je zien als een interessante extensie op SQL, dus ook voor database ontwikkelaars kan  sessie een verrijking zijn.
Voorkennis: enige kennis van SQL is erg meegenomen voor als je zelf de CQL queries gaat schrijven. Verder is eigenlijk alles vooral declaratief en een klein beetje op XML configuratie gebaseerd.
Meebrengen: het is bij deze sessie de bedoeling dat je zelf een laptop meeneemt waarop je handson kunt uitvoeren. Wij zorgen voor de VM met de benodigde software. Zorg zelf voor 3 Gb aan vrije schijfruimte. Mocht je geen laptop kunnen meebrengen – dan kan je waarschijnlijk wel bij een andere deelnemer meekijken.
Meld je aan via deze link – http://www.amis.nl/evenementen/586Â – in verband met het diner.