“Als je het niet kan zeggen, zing het dan maar”. Dat was vroeger een veel gebruikte kreet als je niet onder woorden kon brengen of kon benoemen wat je wilde zeggen. Hier moet ik vaak aan terugdenken als ik de fantastische kretologieën voorbij zie komen die nieuwe trends of hypes in onze mooie IT wereld beschrijven. Soms iets van oude wijn en nieuwe zakken of door alleen het oogstjaar te veranderen, maar vaak zijn de nieuwe kretologieën zo liederlijk dat je je afvraagt: wat bedoelen ze er nu eigenlijk mee?
Nummer 9 op de trendlijst van Gartner
Een mooi voorbeeld: Web Scale IT! Deze term staat op nummer 9 op de Trendlijst van Gartner voor 2015. De uitleg die Gartner hierbij geeft:
“Gartner notes that more companies will think, act, and build applications and infrastructure in the same way that technology stalwarts like Amazon, Google, and Facebook do. There will be an evolution toward web-scale IT as commercial hardware platforms embrace the new models and cloud-optimised and software-defined methods become mainstream.”
Snapt u hem nog? Weer een evolution? Embrace new models? Cloud-optimised? Software-defined?
Wat mij in Gartner’s trendlijst triggert
Om het af te maken zegt Gartner:
“Gartner notes that the marriage of development and operations in a coordinated way (referred to as DevOps) is the first step towards the web-scale IT.”
Wanneer ik de uitleg lees, valt mij op dat dit wel een heel erg IT gebaseerde benadering is. Terwijl men naar mijn mening juist wil dat IT en business samen met nieuwe ontwikkelingen aan de slag gaan. Dat ze vriendjes worden om gezamenlijk doelen te bereiken. Niet hij en zij maar wij, wij samen. Vervolgens komt de ene na de andere vraag en in mij op:
- “Companies will build applications and infrastructure like Amazon, Google“? Gaan ze opnieuw beginnen? Bedoelen ze startende ondernemingen? Of is de wet van de remmende voorsprong vervallen? Heb ik geen toekomst meer met een 20 jarig of 120 jarig bedrijf?
- Het gaat wel om hele grote stappen. We zijn net gewend aan cloud-based, gaan we al naar cloud-optimized. Wat is dat dan weer? De overtreffende trap? Niveau 2, 3 of 4?
- Waar is de stem van de business, wanneer er wordt gesproken over software-defined methods en DevOps, the marriage between operations en development?
- En wat bedoelen ze met ‘a coordinated way’? Is er soms een roadmap to success? Dan zou ik die graag willen ontvangen want ja, zo’n kans wil je niet laten lopen. Toch?
Weerstand tegen veranderingen
Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Waar dit soort trends vooral aan voorbij gaat, is dat we te maken hebben met mensen. Mensen die vaak weerstand hebben tegen veranderingen en vooral de grotere veranderingen. En geef ze eens ongelijk! Want wat er niet verteld wordt, is wat de veranderingen voor een werknemer kunnen betekenen. Dat er bijvoorbeeld mogelijkheden zijn om zich verder te ontwikkelen of te scholen, dat zijn ervaring steeds crucialer wordt en dat vooral het saaie deel van het werk geautomatiseerd kan worden. Het is niet voor niets dat ruim 50% van de IT projecten fout afloopt omdat de gebruikers en andere stakeholders niet goed worden meegenomen…
Enorm veel treinen
Ook komen veranderingen vaak in een hoog tempo voorbij. Het is daarbij niet eenvoudig om te bepalen welke verandering je moet omarmen en welk je aan je voorbij laat gaan. Op welke rijdende trein spring je als bedrijf wel en op welke niet? Een ding is zeker, er rijden heel veel treinen. Je moet wel de juiste kiezen en ook nog op tijd springen.
Exponentiële groei?
En dan zal exponentiële groei zal de uwe zijn! Wat voor groei? Ja, exponentiële groei, oftewel snel en hard. Maar wat als ik niet exponentieel wil groeien, maar gewoon en gedegen wil ondernemen. Mag dat nog? Of is mijn bestaansrecht eigenlijk al weg op het moment dat ik dit denk? Exponentieel is te veel een toverwoord geworden, volgens mij te verheerlijkt. Wat is er mis met gedegen ondernemen, uiteraard wel blijven bewegen en veranderen, maar vooral goed luisteren naar wat de klant wil? En tuurlijk, je wilt niet op een dag wakker worden om te constateren dat de wereld om jou heen veranderd is en dat er nieuwe concurrentie opstaat. Niet elke industrie kent zijn Ubers en AirBnB’s. Er zijn gelukkig genoeg voorbeelden van al langer bestaande bedrijven die vandaag de dag nog steeds goed mee komen. Wakker blijven, ja uiteraard, maar niet perse om exponentieel te groeien.
Wat gaat het nu eigenlijk om?
Er komen dus heel veel vragen bij me naar boven bij nieuwe trends en kretologieën, zoals bij Web-scale IT. Het lijkt alsof ik alleen maar bezwaren opnoem en op de rem trap. Maar dit soort vragen zijn veelvuldig het onderwerp van gesprek als ik bij een CEO of andere leidinggevende aan tafel mag schuiven. Ze zijn hier allemaal mee bezig of minimaal over aan het nadenken. Ze denken dan vooral na over waar hun mogelijkheden liggen, waar zij in de toekomst hun bijdrage kunnen leveren en zij voor de werknemers en klanten van nu en in de toekomst een rol van belang kunnen spelen. Ik ben daarbij nog niemand tegengekomen die aangaf daar Web-scale IT bij nodig te hebben. Ze weten vaak niet eens dat de term bestaat en wat die dan inhoudt. Ligt het aan de naam en bedenkt de markt over 2 jaar wel weer iets anders?
Hoe dan ook: het gesprek over hoe de toekomst er voor een bedrijf uit zal zien is vele malen belangrijker dan de kretologieën die daar wel of niet bij horen. What’s in a name….
Mooi stuk, vooral over de cruciale rol van eindgebruikers. User centered design zal nog lang op het ‘plateau of productivity’ staan, en ik hoop dat het ook een antwoord is op de titel van je blog.