AMIS BYOL - 5 Bring Your Own Laptop sessions - handson introducties op dinsdag 17 mei 13422386 1019544571447648 7687716130941590224 o1

AMIS BYOL – 5 Bring Your Own Laptop sessions – handson introducties op dinsdag 17 mei

Aanstaande dinsdag organiseert in het kader van de maandelijkse ‘AMIS Academy Adventure’ een ‘voeten in modder’ en ‘handen aan de ploeg’ evenement, met maar liefst 5 parallel-sessies. In elke sessie ga je hands-on aan de slag – om een nieuwe gebied te verkennen. De AAA is normaalgesproken een AMIS-only evenement – alleen bedoeld voor eigen medewerkers – maar deze keer willen we ook gasten de kans geven mee te komen doen. Om kennis te maken met een van de vijf terreinen – en om ook eens kennis te maken met AMIS. Verwacht dus niet vijf gelikte, marketing-approved presentaties maar gewoon vijf leuke, to-the-point en onder-ons sessies.

Vijf collega’s zorgen voor deze sessies:

– Olivier – over Excel (Data Mining)
– Michel – over WebLogic Server (administration)  (*
– Arjaan – over (Oracle) BPM
– Patrick – over APEX
– Matthieu – over ADF 11g

Vijf kansen om in pakweg 3 uur op een nieuw terrein bekend te raken. Dit wordt weer zo’n ‘het gebouw gonst aan alle kanten’ avond.

Aanstaande dinsdag 17 mei ben je om  uur welkom bij AMIS voor een BYOL (bring your own laptop) sessie. De sessie start om 17.00 en duurt tot pakweg 21.00 uur. De hands-on sessie die je kiest helpt je op weg met het specifieke onderwerp. De benodigde software en/of de Virtual Machine wordt aan het begin van de sessie uitgedeeld, evenals de materialen voor hands-on opdrachten. Met deze VM kan je ook heel goed na deze sessie verder op onderzoek.

Meebrengen: het is bij deze sessie de bedoeling dat je zelf een laptop meeneemt waarop je handson kunt uitvoeren. Wij zorgen voor de (VM met de) benodigde software. Zorg zelf voor voldoende (pakweg 15 Gb) aan vrije schijfruimte. Mocht je geen laptop kunnen meebrengen – dan kan je waarschijnlijk wel bij een andere deelnemer meekijken.

NB: Excel moet je (vanwege licentie-voorwaarden) zelf al geinstalleerd hebben als je aan de betreffende hands-on sessie meedoet.

(* en NB2: de sessie over WebLogic Server is alleen beschikbaar voor AMIS-medewerkers.

Aanmelden: als je interesse hebt om mee te komen doen op dinsdag 17 mei – stuur dan even een email naar info@amis.nl om dat te laten weten. Geef alsjeblieft in je mailtje aan naar welk van de vier sessies je voorkeur uitgaat.

Op veel grote conferenties zoals ODTUG en OpenWorld zijn er twee populaire “formats” voor sessies. Aan de ene kant heb je de reguliere sessies – presentaties op basis van slides en demo’s. Maar steeds populairder worden de “labs” – hands-on sessies in een zaal vol computers, die met een mini-presentatie beginnen, maar daarna via uitgeschreven tutorials het publiek hands-on kennis laten maken met een tool/product/technologie. Hierbij is de insteek meestal dat de tutorials op beginners niveau zijn, bedoeld om “te snuffelen aan”, en doorgaans niet voor geavanceerde dingen die alleen voor insiders te volgen zijn.

Nu is dat ook precies één van de achterliggende drivers voor de AAA: stimuleren en faciliteren dat we met zijn allen onze blik verbreden, zodat we beter “over muren heen” kunnen kijken en denken. Daarom willen we de AAA van 17 Mei rondom dit thema van “Hands-on Labs” opzetten. Het idee is daarbij dat iedereen een keus maakt uit een aantal interessante, qua onderwerp zeer diverse, hands-on sessies, en in die sessie – op zijn/haar eigen laptop – dus kennis maakt met een nieuwe tool of technologie die niet in het verlengde ligt van de eigen dagelijkse werkzaamheden. “AMIS gaat vreemd”, zou de subtitel dus kunnen zijn.

Programma:

17:00 Aanvang + intro

17:05 – 17:30:  Korte introductie van de verschillende sessies door de organisatoren

17:30 – 18:00:  Opstarten van laptops, verspreiden van software, VM’s, opgaven, etc, en indien nodig omgevingen (db, app server, IDE, etc) opstarten, zodat iedereen klaar is om na het diner te beginnen.

18:00 – 18:45:  Diner

18:45 – 20:30:  Hands-on sessies

20:30 – 21:00:  Plenair nabespreken

Sessie Overzicht

Sessie 1:  BPM en SOA, het huwelijk van het jaar!

Organisator: Arjaan Peree

Beschrijving:

Gartner noemt Oracle een van de meeste vooroplopende bedrijven met BPM. Door de toevoeging van BPM Suite aan de SOA Suite is een combinatie ontstaan van twee producten die samen meer zijn dan de som der delen. In deze hands-on sessie gaan jullie dat zelf ervaren. Je gaat zelf een proces modeleren en simuleren. Daarna zul je zien hoe dit proces verder geïmplementeerd kan worden tot een werkend proces inclusief taakschermen. Ook krijg je inkijkje in de mogelijkheden van Business Activity Monitoring.

———————-

Sessie 2:  Datamining in Excel

Organisator: Olivier van der Post

Beschrijving:

Wat is datamining? Wat komt er kijken bij datamining. Waar wordt datamining voor gebruikt? Welke gevaren zijn we bij datamining? Vanuit de definitie van datamining gaan we met Excel een stuk (herkenbare) data analyseren. We leren een hypothese maken om de drogreden te omzeilen (Cum hoc ergo propter hoc) en zetten deze hypothese om in een snelle en werkbare formule in Excel (o.a. sumproduct en draaitabellen) en toetsen de hypothese.

Wat kan je na de sessie:

  • Je krijgt een basisbegrip van datamining
  • Je leert een hypothese voor datamining formuleren
  • Je kan een snelle data-analyse doen met Excel

———————-

Sessie 3:  APEX. Handig, snel, eenvoudig…

Organisator: Patrick Barel

Beschrijving:

In deze sessie leer je aan de hand van een eenvoudig datamodel en een eenvoudige spreadsheet hoe je snel een applicatie kunt maken. Uitgaande van het spreadsheet wordt het datamodel automatisch voor je gemaakt.

———————-

Sessie 4: Best makkelijk, zo’n ADF 11g applicatie bouwen

Organisator: Matthieu de Graaf
Beschrijving:

JDeveloper 11g, ADF 11g en vooral de ADF RichFaces componenten (gebaseerd op JavaServer Faces) maken het mogelijk aantrekkelijke Web 2.0 applicaties te ontwikkelen. De vele declaratieve opties en mogelijkheden tot hergebruik maken een gestructureerde en productieve ontwikkel-methode een realiteit.

ADF 11g staat vooral bekend om zijn rich components waarmee een moderne, interactieve en aantrekkelijke user interface kan worden ontwikkeld. Daarnaast kunnen met Data Visualization Components (DVTs) allerlei geavanceerde grafieken en andere vormen van grafische data-presentatie worden ingepast in de web applicatie.  In deze Hands -on ga je er zelf mee aan de slag.