Het kennis-delings-seizoen bij AMIS - en hoe je daar van kan profiteren image27

Het kennis-delings-seizoen bij AMIS – en hoe je daar van kan profiteren

De titel suggereert niet alleen dat er bij AMIS kennis wordt gedeeld – hetgeen in flinke mate het geval is – maar doet ook vermoeden dat dat seizoensgebonden is. Dat klopt eigenlijk niet. Het delen van kennis en ervaringen, nieuwtjes en vondsten gaat min of meer continue door. Een deel van die activiteiten zijn publiek – of je nu  bij AMIS werkt of bij een concullega of waar dan ook: als je interesse hebt in Oracle technologie, Java-toepassingen of SOA-implementaties dan kan je meedelen. Via deze blog, onze publieke kennissessies (inclusief diner), de vele publicaties – zoals ons Oracle OpenWorld Whitepaper dat je gratis kunt verkrijgen – en de presentaties die we verzorgen via Webinars (zoals Expertezed.com) en op conferenties in Nederland en daarbuiten.

image

En dat is eigenlijk het topje van de ijsberg. Ook al delen we graag van alles met de community – er zijn natuurlijk ook dingen die binnen de muren van AMIS houden. Bijvoorbeeld omdat het gaat om beta-programma’s met Oracle producten waarover we nog niet mogen vertellen aan niet-AMISers. Of omdat het eigen onderzoek betreft dat nog niet publiceerbaar is. Of omdat we ervaringen uitwisselen over projecten die van klantwege niet naar buiten mogen gaan. Of omdat het soms ook heel plezierig is om onder elkaar te zijn – met vrienden (AMIS en AMIeS).

De afgelopen weken hebben verschillende nieuwe collega’s zich bij ons aangesloten. Een belangrijke overweging die ze daarvoor noemden was de mate en het niveau van kennisdeling bij AMIS. En daardoor realiseerde ik me weer dat – hoewel dat voor ons min of meer normaal is – inderdaad een onderscheidende eigenschap is. Waar we trots op zijn en waar we ook ons best voor doen. Niet alleen werken er bij AMIS specialisten die op hun terrein qua kennis en ervaring tot de wereldtop behoren – ze delen dat ook met collega’s en wijdere omgeving. Om daar zelf weer van te leren en om anderen de kans te geven mee te komen doen. Het leek me een goed idee om in dit artikel iets te vertellen over kennisdeling bij AMIS. En dit is dan helemaal een goed moment: er gebeurt in deze periode nog meer dan op een willekeurig moment in het jaar. En dit is ook een tijd waarin veel mensen nadenken over het nieuwe jaar, hun plannen en eventuele goede voornemens. Interessant uitdagend werk, leuke collega’s en de kans je weer door te ontwikkelen zijn daar vaak een onderdeel van. En wij zouden daar misschien ook voor jou een rol in kunnen spelen.

 

Overigens: we horen soms van mensen dat ze bang zijn dat ze te weinig weten om bij AMIS te komen werken, dat ze niet goed genoeg zijn. En dat is jammer – want met onze nadruk op kennis willen we niet een goe drempel opwerpen. Het gaat ons er niet zozeer om hoeveel je weet – hoewel we het natuurlijk prima vinden als je kennis meebrengt. Wat we belangrijk vinden is vooral wat je allemaal zou willen weten, zou kunnen en willen leren. Dus ook als je nog betrekkelijk weinig ervaring hebt maar wel nieuwsgierig bent en vooruit wilt – kom gerust eens met ons over je toekomst praten.

SIGs (Special Interest Groups)

Een belangrijke component in de kennisdeling bij AMIS is het fenomeen SIG (special interest group). Een SIG is bij ons een virtueel team rondom een kennisterrein. De SIG komt regelmatig samen, om kennis uit te wisselen, ervaringen te delen, richting te bepalen, zaken uit te zoeken en op andere manieren gezamenlijk met een gebied bezig te zijn. Daarnaast deelt de SIG veelal een chat- en maillijst om ook tijdens het werk op diverse locaties van elkaar (en elkaars kennis) te kunnen profiteren.

Op dit moment zijn er SIGs binnen AMIS op de volgende terreinen (en dat is dynamisch uiteraard):

  • Database
  • Database Development & APEX
  • Mobile Development
  • ADF
  • BPM
  • SOA
  • Middleware Platform
  • Software Engineering en ALM (Application Lifecycle Management)

SIG-ontmoetingen zijn over het algemeen niet publiek toegankelijk.

SIG-sessies in de afgelopen en komende periode

  • 30 oktober – ADF over recente project-ervaringen
  • 31 oktober – Database Development over The Form Spider
  • 6 november SOA & BPM over de Business Rule component van de SOA Suite
  • 20 november – Database over RAC en GoldenGate
  • 11 december – Database Development over de rol van een Database Developer in een SOA traject
  • 17 december – ADF, ondermeer over Customization
  • 20 december – Middleware Platform, ondermeer over Oracle Cloud Services, Active GridLink en WebLogic Scripting
  • x januari – Middleware Platform, over Enterprise Gateway
  • x januari – Database Development over APEX en REST
  • x januari – Software Engineering en ALM over Oracle Cloud Developer Service en/of Deployit (van XebiaLabs)
  • x januari – SOA & BPM over de Human Task component en de Human Workflow Service van de SOA Suite

 

Kennissessies:

Naast de SIGs met een regelmatige bijeenkomst van vooral eigen AMIS-medewerkers zijn er regelmatig kennissessies die specifiek aan SIG gekoppeld zijn en die vaak ook voor externe bezoekers zijn opengesteld. Een paar voorbeelden van dit type sessie in de afgelopen en komende maanden:

  • Oracle OpenWorld Preview (18 september)
  • Oracle OpenWorld Review (16 oktober)
  • ADF Mobile (lancering) (12 november)
  • KC Groovy (26 november)
  • HTML 5, CSS 3 en JavaScript (x januari)
  • Introductie REST, JSON en WebSockets voor web-ontwikkeling (x januari)

Afhankelijk van het moment waarop de Oracle Database 12c release zal uitkomen zullen we ook rondom die lancering een aantal kennisevenementen organiseren, waarin we de kennis opgedaan tijdens het beta-programma kunnen delen. Ditzelfde geldt voor een aantal Oracle Cloud Services.

Webinars

AMIS-medewerkers leveren regelmatig bijdragen aan (veelal gratis) webinars. In november en december vindt bijvoorbeeld via Expertezed een aantal gratis sessies plaats door onder andere Marco Gralike, Luc Bors en Aino Andriessen . Zie http://www.expertezed.com/sessions/oow-2012.html voor het overzicht en om je voor deze sessies aan te melden.

 

Trainingen:

Regelmatig verzorgen we trainingen – voor klanten, concullega’s, eigen medewerkers en andere geinteresseerden; vaak bij ons in Nieuwegein, soms bij Oracle of bij de klant – en dat was de afgelopen tijd ook ondermeer in Denemarken en Canada.

In november vonden zowel een vijfdaagse Oracle SOA Suite en BPM 11g training plaats als een training applicatie-ontwikkeling  met ADF 11g. Trainingen voor Mobile Development, Agile werken volgens Scrum, SQL en PL/SQL, SOA en BPM voor ontwerpers zijn andere voorbeelden in ons portfolio – naast diverse interne doorscholingstrajecten voor specifieke doelgroepen .

Masterclasses:

Naast trainingen gericht op het opbouwen van kennis en vaardigheden om het technologie aan de slag te gaan, verzorgen we ook masterclasses gericht op het delen van ervaringen en diepgaander kennis over specialistischer onderwerpen met ervaren deelnemers. Dit zijn de echte ‘when the going gets tough…’ sessies. In december vinden ondermeer de Advanced SQL Masterclass (met Oracle ACE Director Alex Nuijten) en de Advanced ADF Masterclass Kerstspecial (met zeven sprekers, allen ADF specialisten) plaats, nadat in november door Peter Ebell de SOA for Database Professionals Masterclass was  verzorgd.

 

Zie ook dit filmpje op YouTube over kennisdeling bij AMIS:

Onze blog (waar je dit artikel mogelijk zit te lezen): https://technology.amis.nl/

Ons YouTube Kanaal: http://www.youtube.com/AMISServices

Onze Slideshare pagina: http://www.slideshare.net/AMIS_Services

Agenda met publieke activiteiten: http://www.amis.nl/Agenda/ en overzicht van trainingen en masterclasses: http://www.amis.nl/Trainingen/

LinkedIn pagina: http://nl.linkedin.com/company/209268

Twitter: https://twitter.com/AMIS_Services.

Vacatures: http://www.amis.nl/vacatures/