Oracle OpenWorld 2017 Review sessie op 31 oktober 2017 - met aandacht voor …. image 14

Oracle OpenWorld 2017 Review sessie op 31 oktober 2017 – met aandacht voor ….

imageVan 2 tot 5 oktober vindt in San Francisco Oracle OpenWorld 2017 plaats. In deze week zal de nabije – en verdere – toekomst van Oracle duidelijk worden gemaakt. De roadmaps voor de producten in het portfolio. En ook de dead-end streets en ends-of-the-road. De grote thema’s voor Oracle, de voortgang sinds vorig jaar en de ambities voor het komende. Klantverhalen over behaalde resultaten, demonstraties van nieuwe producten en features. Een week voor inspiratie, contemplatie, en voor kritische vragen.

Op 31 oktober doet het AMIS Team – zoals ieder jaar – verslag van de bevindingen op Oracle OpenWorld. In een sessie die barstensvol zit met informatie krijg je in een paar uur een goed beeld van wat die 2000 sessies van Oracle OpenWord in grote lijnen hebben duidelijk gemaakt – en waar Oracle heen gaat.

Je kunt je voor deze sessie nu al aanmelden (en doe dat snel, want meestal zit het nokkie vol): https://www.amis.nl/nieuws/oracle-open-world-review 

Als voorbeeld van wat je kunt verwachten kan je nog even de slides bekijken van onze review-sessie van vorig jaar: Oracle OpenWorld 2016 Review – Slides 

 

Hieronder een opsomming van thema’s en vragen die wij tijdens Oracle OpenWorld 2017 gaan verkennen en waarover we in de review zullen rapporteren. NB: als je aanvullende onderwerpen en vragen hebt – laat het weten als comment bij dit artikel.

· Volwassenheid van Oracle als Cloud leverancier: echt pay-as-you-go subscription model per cloud capability en per business value (unit) met de mogelijkheid een concrete TCO berekening te doen; ook: de staat van de Cloud Operations van Oracle: zijn die echt “cloud scale” qua schaalbaarheid, beschikbaarheid en graad van automatisering. Slaagt Oracle erin om van de PaaS Cloud – “One integrated suite of cloud (native) capabilities” te maken, “cloud first, comprehensive, integrated, open” zoals is aangekondigd. Is geautomatiseerde Operations mogelijk van de Oracle Cloud omgevingen door gebruikers (scripting, scheduling, monitoring, …)?

· Hoe is de match tussen Oracle en haar portfolio en middelgrote ondernemingen? Is Oracle steeds meer alleen interessant voor en geïnteresseerd in Top-100 enterprises in de wereld? Of ontstaat misschien wel door de cloud – een ‘democratization’van Oracle en is er een betere aansluiting met kleinere-dan-de-absolute top bedrijven

https://www.amis.nl/files/golden_gate1.jpg· Organisaties maken voor hun IT gebruik van de producten van diverse leveranciers. Dat zal in de cloud niet anders zijn. Een belangrijk criterium bij de selectie van cloud-diensten zal zijn: hoe goed zijn ze toepasbaar in het hybride landschap van meerdere omgevingen met verschillende cloud-diensten van verschillende vendors.

· Security – wat heeft Oracle ons te bieden om secure IT dichter bij te brengen? Waar staat de Identity Cloud Service op dit moment? Is er nog toekomst voorOracle Identity & Access Management Suite? Wat bieden de “security in silicon” voorzieningen?

· De waarde van IT ontstaat in de operatie. Flexibele en snelle evolutie van IT oplossingen is vereist vanuit de business. Hoe ondersteunt Oracle de DevOps-beweging die is opgekomen om agile ontwikkeling, continuous delivery en efficiënte Operations te realiseren over de grenzen van technologie, platformen en data center locatie heen (Oracle Management Cloud is daar een schakel in)

· Actuele Architectuur-trends en consequenties voor technologie en implementatie, zoals Microservices, Serverless Functions en Containers, “the real 3rd tier” (rich web client) en  REST APIs, de veranderende rol van de relationele (enterprise) database, de opkomst van Hadoop, NoSQL en event sourcing & CQRS

· Het vlaggeschip product van Oracle is (nog) Oracle Database. De meest recente release is 12c Release 2 (September 2016 in de cloud, Maart 2017 voor on premises) met als belangrijke features In Memory, multitenancy, sharding, native JSON. Hoe is de adoptie van die release, hoe zijn de ervaringen met de belangrijkste features, wat kunnen we leren over migratie? Hoe ziet de roadmap richting Oracle Database 18 en 19 eruit (in plaats van een major 13c release komen er jaarlijkse opleveringen)

· Opkomst van (niche) SaaS toepassingen en de voorzieningen om over leverancier- en omgevingsgrenzen heen standaardapplicaties te verrijken en te integreren

· Toepassing van Machine Learning in Oracle producten en met Oracle technologie

· Met IoT (Internet of Things) komt de fysieke wereld – klein en groot – binnen handbereik, deels zelfs in (near) real time; hoe maakt Oracle IoT mogelijk – vanaf device en sensor tot dashboard en automatische aanbevelingen en acties

· Serverless computing is een belangrijke nieuwe manier om IaaS resources in te zetten: stateless functions die reageren op triggers – zoals http requests of events – en dan hun werk uitvoeren, potentieel met vele instances naast elkaar. Dit is het echte pay-per-use model – waarbij niet wordt betaald voor een stilstaande server die staat te wachten op verkeer om af te handelen en dat horizontaal schaalbaar is. Oracle introduceert Oracle Functions als tegenhanger van AWS Lambda en Azure Functions. We zullen bespreken hoe rijk en inzetbaar Oracle Functions zijn.

· Stand van Infrastructure as a Service: kunnen we data centers gaan sluiten en hardware bij het grof vuil zetten: Heeft Oracle de vorig jaar aangekondigde Generation 2 Infrastructure zodanig op orde dat het motto “bigger, better, cheaper than AWS” wordt waargemaakt – en we en masse IaaS gaan afnemen? Hoe gaat het met het “cloud@customer”-programma (ook bekend als “the cloud machine”)?

Image result for oracle cloud

· Zit er nog leven in on premises producten van Oracle? Daarbij kijken we naar hardware (de engineered systems and de appliances – waaronder de Exadata SL met Sparc en Linux, Software & Security in Silicon) en naar de platform software zoals Database, SOA Suite, BPM Suite en andere middleware componenten

· Hoe verloopt de Low Code revolutie? Kunnen Citizen Developers (& Data Scientists) uit de voeten met Oracle’s producten – zoals Visual Builder CS, APEX, Data Visualization CS

· PaaS Cloud – One integrated suite of cloud (native) capabilities – cloud first, comprehensive, integrated, open

· Tegelijk met Oracle OpenWorld vindt ook JavaOne plaats. Java 9 zal (eindelijk) het licht zien en Java EE 8 staat nu ook grotendeels in de steigers. We rapporteren over de temperatuur van het Java ecosysteem – ook in relatie tot moderne architecturen, rich client web applicaties en concurrende platforms zoals Node, Python en Go.

· Modern User eXperience – gebruikers hebben op steeds meer manieren interactie met IT systemen. Via verschillende devices (desktop, smartphone, tablet, watch) – mogelijk door elkaar heen – en protocollen (muis/toetsenbord, touch, spraak) en kanalen (applicatie, app, notificatie, Chat (Slack/Facebook Messenger), SMS, spraakbericht, email). Welke ontwikkelingen leidt | volgt | adviseert Oracle? Hoe evolueert de Alta UI en hoe is de ondersteuning van Alta voor verschillende technologieën? Welke middelen biedt Oracle voor de realisatie van mens-applicatie interactie? Waar staan Oracle JET en ADF op dit moment?

· BlockChain – een mechanisme voor gedistribueerde, encrypted documentstores – heeft de potentie in diverse branches voor grote veranderingen te zorgen – vooral rond het dichter en directer bij elkaar brengen van partijen – en het elimineren van ‘men in the middle’. Oracle heeft aangekondigd BlockChain te omarmen. Wat dit inhoudt, hoe de integratie met Oracle PaaS en SaaS gaat verlopen en welke mogelijkheden gaan ontstaan zullen we zeker aan de orde stellen.

· Acquisities, roadmaps, partnerships, personalia, aankondigingen, innovatie, verrassingen